Fajátékok

Bár egyesek úgy gondolják, hogy a fajátékok kissé régimódiak a manapság kapható, felkapottabb, modern játékokhoz képest, a fából készült játékok valójában sokkal jobbak a műanyag játékoknál a környezet, a gyermeke biztonsága és az Ön pénztárcája szempontjából is.

És ez csak három a legalapvetőbb okok közül, amiért a fából készült játékok jobbak, mint a műanyagból készültek, hiszen még rengeteg más ok is van – kezdve attól, hogy a játékok etikus munkakörülmények között készülnek, egészen egyszerűen a játék esztétikai kialakításáig.

Éppen ezért az elmúlt néhány évben a fából készült játékok visszatértek a játékboltok kínálatába.

Miért jobbak tehát a fajátékok, mint a műanyagból készültek?

1. Biztonságosabbak a gyermeke számára

Amikor játékot vásárol, akár a gyermekének, akár ajándékba valakinek, az egyik első kérdés, ami valószínűleg eszébe jut, az, hogy „biztonságos-e ez a játék?”. A könnyen leváló apró alkatrészek fulladásveszélyesek, és ha a játék bármilyen okból eltörik, az éles műanyagdarabok sérülést okozhatnak.

A fából készült játékok viszont általában jól megmunkáltak, ritkán vannak olyan darabok, amelyeket egy gyermek könnyen eltörhet, sőt még a felnőttek is nehezen törik el őket.

Ez azt jelenti, hogy összességében sokkal biztonságosabb választás egy gyermek számára, különösen akkor, ha a kicsi még nem töltötte be az ötödik életévét.

2. Környezetkímélőbbek

Európa évente körülbelül 25 millió tonna műanyaghulladékot termel. Bár ennek nagy része műanyag palackokból származik, az egyéb dolgokból, például törött játékokból származó műanyagok teszik ki ennek egy részét.

Miért ne törekednénk tehát ennek csökkentésére? A fából készült játékok vásárlása nagyszerű módja annak, hogy tegyünk valamit a környezetvédelemért, környezettudatosabbak legyünk.

Ha olyan fából készült játékot vásárol, amely fenntartható forrásból származik, és tanúsított fából készült, egy kicsit hozzájárul a műanyaghulladék mennyiségének csökkentéséhez. Sok fából készült játék másodkézből is megvásárolható és fertőtleníthető, így újrahasznosítja az anyagokat.

3. Tovább tartanak

A gyerekek minden játékot megrongálnak egy kicsit, mivel kidobják őket a babakocsiból, az etetőszékből és kiságyból, ledobják a kanapéról, ezért a legjobb, ha olyan játékot választunk, amely ellenállóbb a sérülésekkel szemben.

A műanyag játékok, még ha tartós anyagból is készültek, képesek összetörni, vagy ha mechanikus elemmel rendelkeznek, meghibásodni! A fajátékok jobban ellenállnak a gyerekek energikus játékának, mivel egész egyszerűen erősebb anyagból készülnek.

4. Elősegítik a korai tanulást

Míg a műanyag játékok hanghatásokat és villogó fényeket kínálhatnak, addig a tanulmányok szerint a fából készült játékok valóban fejleszthetik a gyerekek beszédfejlődését, térlátását, számolási készségét és problémamegoldó képességét.

Sok fából készült játék ugyanis puzzle és építőkocka formájában készül, így a kicsiknek képeket/mintákat kell kirakni, vagy arra ösztönzik őket, hogy valami újat alkossanak.

Már az építőkockák egymásra rakosgatása is segíthet a motoros készségek fejlesztésében, mivel elkezdik megtapasztalni, hogyan hat rájuk a gravitáció és más erők.

Fajátékok

Oksana Kuzmina #272194278 (Adobe Stock)

5. Kreatív játékra ösztönöznek

Hasonlóan ahhoz, ahogyan a fajátékok segíthetnek a gyermekek tanulási készségeinek fejlesztésében, segíthetnek a kreatív gondolkodás és játékszokások kialakulásában is.

Akár egy fából készült lóról van szó, amellyel a gyerekek az erdőben (vagyis a kertben) vágtatnak, akár építészt játszanak különféle színes építőkockákkal, az egyszerű fajátékok segítenek beindítani a gyerekek fantáziáját, és rávenni őket, hogy a megszokottól eltérően gondolkozzanak.

A műanyag játékok gyakran hanghatásokkal és mozgásokkal vannak ellátva. Ennek hiányában a fajátékokkal való játszás közben a gyermekek saját hangokat szoktak kiadni, így a fajátékok segítik a gyermekeket abban is, hogy fejlesszék saját hallási, verbális és egyéb érzékszervi készségeiket.

6. Ösztönzik a csapatmunkát

Amikor a gyerekek iskolába mennek, biztos, hogy bizonyos dolgokat csapatban kell elvégezniük.  Legyen szó akár a játszótéren való sportolásról, akár egy osztálytermi tevékenységről, ezért a legjobb, ha már egészen kicsi koruktól kezdve megtanulják azt, hogyan kell másokkal együttműködni.

A fajátékok elősegítik a csapatmunka elsajátítását, mivel az építőkockák összerakásában vagy a puzzle kirakásában sok esetben más gyerekek, szülők vagy gondozók is segítenek.

A gyermekek már hároméves koruk előtt – a legtöbb fajáték eddig az életkorig alkalmas – elkezdhetik elsajátítani azokat az alapvető szociális készségeket, amelyek egész életükben segíteni fogják őket játék és szórakozás közben.

7. Hosszú távon kedvezőbbek

Így van! Lehet, hogy a fajátékok drágábbak, mint a műanyagból készültek, de hosszú távon olcsóbbak.

A fából készült játékok tartósak és szinte törhetetlenek, így nem kell állandóan újakat vásárolni, mint a műanyag játékok esetében. Nem igényelnek elemet vagy izzót, így az évek során biztosan pénzt takaríthat meg ezeken.

A műanyag játékok olcsóbbak lehetnek rövid távon, de még ez sem teljesen igaz, ugyanis a népszerű, új játékok drágák. Ehhez képest a fából készült játékok évszázadok óta a játékdobozok alapdarabjai, ami azt jelenti, hogy némelyikük valójában olcsóbb is, mint a legújabb műanyag játék.

8. Könnyen módosíthatóak, ha a gyerekek idősebbek lesznek

Mindenki tudja, hogy a gyerekek majdnem olyan gyorsan kinövik a játékokat, mint ahogy kinövik az iskolai egyenruhát, ezért jó felkészülni arra, hogy mikor kell szintet lépni a játékok terén.

Mivel a fajátékokat át lehet festeni, lakkozni anélkül, hogy az anyag minősége vagy szerkezete romlana, a fából készült játékok a gyermek életkorához és érdeklődési köréhez igazíthatók.

Hirtelen az unikornisok megszállottjává váltak? Egy gyerek hintalovát könnyen átalakíthatja unikornisá, mindössze egy fából készült szarvra és egy kis szivárványos festékre lesz szüksége. Ahelyett, hogy teljesen új játékot vásárolna, átalakíthatja és újragondolhatja a már meglévő játékokat.

Ugyanez vonatkozik a klasszikus fa építőkockákra is. A színes építőkockák segítenek az egészen kicsi gyerekeknek abban, hogy elkezdjék fejleszteni a kreativitásukat, de ahogy idősebbek lesznek, átfestheti őket, hogy vörös tégláknak vagy betontömböknek tűnjenek, így a gyermeke saját várost építhet belőlük a szobájában.

Megosztás

Vélemény, hozzászólás?